Na pewno każdy z was zastanawiał się nad tym, jak poprawić
jakość wody płynącej z kranów. Choć jej jakość ciągle się poprawia, nadal ponad
60% osób jej nie ufa. Największe wymieniane wady wody kranowej to obecne w niej
duże ilości chloru, zanieczyszczenia pochodzące z przestarzałej infrastruktury
wodociągowej oraz stopień twardości.
Najbardziej widoczną wadą wody jest właśnie jej twardość.
Twarda woda najciężej doświadcza domowe urządzenia AGD. Nie jedna pralka,
zmywarka bądź czajnik zakończyły swój żywot przeżarte przez powstający w wyniku
gotowania osad z kamienia. Im twardsza woda, tym więcej niszczącego osadu na
urządzeniach. Na szczęście na ten problem już dawno odnaleziono rozwiązanie -
wystarczy regularnie usuwać kamień za pomocą dostępnych powszechnie w sprzedaży
preparatów chemicznych i tabletek rozpuszczalnych.
A co z wpływem twardości wody na nasze zdrowie? Lista skutków użytkowania twardej wody w domu dostępna jest na stronie http://www.dziennikwschodni.pl/artykuly-sponsorowane/n,1000172104,twarda-woda-w-polskim-domu.html. Woda płynąca
z kranów jest jak najbardziej zdatna do spożycia. O stopień twardości na pewno
powinny martwić się osoby starsze nie mające już tak sprawnego organizmu, osoby
cierpiące na niewydolność nerek czy rodzice małych dzieci, dla których twardsza
woda może być trochę szkodliwa.
Aby niwelować twardość wody i negatywne składniki się w niej
znajdujące należy oczyszczać wodę. Domowe, samodzielne uzdatnianie wody jeszcze
nigdy nie było tak proste. Jednym z najtańszych i najskuteczniejszych rozwiązań
są przenośne dzbankowe filtry do wody z wymiennym wkładem zawierającym aktywny
węgiel. Podczas przeciekania wody przez filtr, wszystkie szkodliwe substancje i
możliwe zanieczyszczenia zatrzymywane są właśnie na nim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz