poniedziałek, 25 stycznia 2016

Filtrowanie wody



Na pewno każdy z was zastanawiał się nad tym, jak poprawić jakość wody płynącej z kranów. Choć jej jakość ciągle się poprawia, nadal ponad 60% osób jej nie ufa. Największe wymieniane wady wody kranowej to obecne w niej duże ilości chloru, zanieczyszczenia pochodzące z przestarzałej infrastruktury wodociągowej oraz stopień twardości.

Najbardziej widoczną wadą wody jest właśnie jej twardość. Twarda woda najciężej doświadcza domowe urządzenia AGD. Nie jedna pralka, zmywarka bądź czajnik zakończyły swój żywot przeżarte przez powstający w wyniku gotowania osad z kamienia. Im twardsza woda, tym więcej niszczącego osadu na urządzeniach. Na szczęście na ten problem już dawno odnaleziono rozwiązanie - wystarczy regularnie usuwać kamień za pomocą dostępnych powszechnie w sprzedaży preparatów chemicznych i tabletek rozpuszczalnych.  

A co z wpływem twardości wody na nasze zdrowie? Lista skutków użytkowania twardej wody w domu dostępna jest na stronie http://www.dziennikwschodni.pl/artykuly-sponsorowane/n,1000172104,twarda-woda-w-polskim-domu.html. Woda płynąca z kranów jest jak najbardziej zdatna do spożycia. O stopień twardości na pewno powinny martwić się osoby starsze nie mające już tak sprawnego organizmu, osoby cierpiące na niewydolność nerek czy rodzice małych dzieci, dla których twardsza woda może być trochę szkodliwa. 

Aby niwelować twardość wody i negatywne składniki się w niej znajdujące należy oczyszczać wodę. Domowe, samodzielne uzdatnianie wody jeszcze nigdy nie było tak proste. Jednym z najtańszych i najskuteczniejszych rozwiązań są przenośne dzbankowe filtry do wody z wymiennym wkładem zawierającym aktywny węgiel. Podczas przeciekania wody przez filtr, wszystkie szkodliwe substancje i możliwe zanieczyszczenia zatrzymywane są właśnie na nim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz